W maju uczniowie klasy III TIŻ (grupa: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych) zdecydowali się napisać list do Księżnej Meghan i Księcia Harrego. Jak wszyscy pewnie wiedzą, 06 maja urodziło się kolejne Royal Baby – syn Księżnej Meghan i Księcia Harrego, Archie Harrison Mountbatten-Windsor. W naszym liście złożyliśmy Książęcej Parze serdeczne […]
Aktualności
Wycieczka przedmiotowa do Hotelu, Restauracji „ CIESZYMIR” W ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery klasa druga w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wzięła udział w wycieczce przedmiotowej. Celem było zapoznanie się uczniów z funkcjonowaniem urządzeń stanowiących wyposażenie techniczne zakładu gastronomicznego. Młodzież zobaczyła jak działają między innymi: kotleciarka, płukaczko – obieraczka do […]
Udało się! Wspólnie pobiliśmy Rekord Pierwszej Pomocy. 16 października uczniowie CKZiU w Wyrzysku wzięli udział w akcji bicia rekordu w jednoczesnej resuscytacji krążeniowo-oddechowej prowadzonej przez jak największą ilość osób. Akcję zorganizowała Fundacja WOŚP, w ramach realizacji Programu Edukacyjnego „Ratujemy i Uczymy Ratować”. Data nie jest przypadkowa, bowiem 16 października obchodziliśmy […]
Uczniowie klasy I i II technikum żywienia i usług gastronomicznych z CKZiU w Wyrzysku mieli wspaniałą okazję poznać tajniki sporządzania włoskich potraw takich jak pizza margherita, pizza z owocami morza, czy pizza z szynką parmeńską i rukolą. Każdy miał okazję spróbować nowych smaków czyli ciasta cytrynowego a także pasty (makaronu) […]
Dnia dwudziestego piątego października br. uczniowie klasy pierwszej TIŻ udali się wraz z nauczycielem filozofii panią Renatą Belaid do Izby Pamięci, znajdującej się w wyrzyskiej Willi Starosty, siedziby Towarzystwa Przyjaciół Wyrzyska. Interesującą prelekcję na temat dziejów miasta Wyrzysk wygłosił pan Piotr Holc- prezes Towarzystwa Przyjaciół Wyrzyska. Izba Pamięci, […]
W ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery „ Pasja, profesja, powołanie” oraz Europejskiego tygodnia Umiejętności Zawodowych „ Odkryj swój talent” CKZiU w Wyrzysku zaprosiło uczniów klas VII i VIII Szkół Podstawowych do wzięcia udziału w konkursie plastycznym „ODKRYWAM MOJĄ PASJĘ – WYMARZONY ZAWÓD”. Do szkoły napłynęło wiele interesujących prac spośród, których jury […]
Dnia 18 października 2019r. w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku odbyły się DRZWI OTWARTE. W związku z tym szczególnym dniem zorganizowano wiele atrakcji, które zachęciły młodzież okolicznych szkół podstawowych do odwiedzin naszej szkoły! Tego dnia nastąpiło uroczyste otwarcie Szkolnej Ligi Halowej Piłki Nożnej pod patronatem honorowym Starosty Pilskiego […]
15 października w wyrzyskim CKZiU obchodziliśmy Święto jabłka, promując jednocześnie zdrowe żywienie. Tego dnia nauczyciele zawodu p. A. Kwiatkowska, E. Olszewska i E. Szamara wraz z uczniami technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowali dla całej społeczności szkolnej wyroby cukiernicze z jabłkami. Na holu szkoły przygotowaliśmy pięknie zastawione stoły ze zdrową […]
W piątek 11 października w CKZiU w Wyrzysku przeżywaliśmy szczególny dzień – święto polskiej szkoły, święto uczniów, nauczycieli, pracowników obsługi i tych co szkoły prowadzą i nadzorują. W tym niezwykłym dniu nie zabrakło podziękowań i życzeń dla pedagogów, by ich niełatwa praca przynosiła satysfakcję, radość i wymierne efekty oraz dawała […]
Szkolny Konkurs Gastronomiczny na „Najlepszy Deser” REGULAMIN KONKURSU 1.Założenia ogólne: a) Celem konkursu jest: -propagowanie idei Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2019 – „ Odkryj swój talent”, -kształtowanie postaw kreatywnych w gastronomii, -zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, -rozbudzanie wrażliwości estetycznej, -podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, b) Tematem konkursu […]