15 października w wyrzyskim CKZiU obchodziliśmy Święto jabłka,
promując jednocześnie zdrowe żywienie.
Tego dnia nauczyciele zawodu p. A. Kwiatkowska, E. Olszewska
i E. Szamara wraz z uczniami technikum żywienia i usług gastronomicznych
przygotowali dla całej społeczności szkolnej wyroby cukiernicze z jabłkami. Na
holu szkoły przygotowaliśmy pięknie zastawione stoły ze zdrową żywnością. W
działania prozdrowotne włączyło się Szkolne Koło PCK, którego członkowie wraz z
opiekunami p. K. Senska i J. Walczak, przygotowali zdrowe ciastka owsiane oraz
przekąski z warzyw i owoców. Podczas tego święta pani M. Borucka – Rerek
zaprezentowała książki z jabłkiem w tle
znajdujące się w zasobach szkolnej biblioteki. Była to już kolejna odsłona tego
święta w naszej szkole. Wszystkie podjęte działania dostarczyły młodzieży wiele
radości i zwróciły uwagę na korzyści wynikające ze zdrowego żywienia.
Alina Kwiatkowska