Innowacja pod nazwą EKO-LOGIKA sztuka roślinnego gotowania KUCHNIA WEGAŃSKA W SZKOLE została pomyślnie wdrożona w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku. Poprzez jej wprowadzenia w szkole zwiększyliśmy atrakcyjność swojej oferty dydaktycznej,
a uczniowie nauczyli się przygotowywać dania roślinne oraz nabyli umiejętności poszukiwane dziś w branży gastronomicznej.
Głównym celem i wartością wdrożenia innowacji było umożliwienie młodym ludziom w systemie
kształcenia instytucjonalnego – zawodowego, niedostosowanego teraz często do potrzeb obecnego
rynku pracy, nabycie nowych umiejętności: przygotowanie potraw wegańskich. a co za tym idzie –
znalezienie dobrze płatnej pracy, zgodnej z kwalifikacjami. Wartości dodane innowacji to: społeczna
integracja, wymiana kompetencji między innowatorami a współpracującymi nauczycielami
gastronomii, zmiana spojrzenia na wege-kuchnię.
Korzyści z przystąpienia szkoły do innowacji to:
– warsztaty wegańskiego gotowania do wdrożenia w placówce
– poradnik wegańskiego gotowania dla uczniów
– materiały edukacyjne dla uczniów i dla szkoły (gotowe scenariusze warsztatów z video materiałami)
– produkty spożywcze do wykorzystania podczas zajęć
– doposażenie szkoły w narzędzia do gotowania wegańskiego (np. garnki do gotowania na parze, noże
kuchenne)
– warsztaty wdrożeniowe dla nauczycieli przygotowujące do samodzielnego prowadzenia zajęć
– certyfikacja i tytuł ‘Szkoły Mistrzów Innowacji’.
Ambasadorem innowacji w szkole i współprowadzącym warsztaty była pani Alina Kwiatkowska. (clone)