CKZiU w Wyrzysku Szkołą Mistrzów Innowacji

Innowacja pod nazwą EKO-LOGIKA sztuka roślinnego gotowania KUCHNIA WEGAŃSKA W SZKOLE została pomyślnie wdrożona w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Wyrzysku. Poprzez jej wprowadzenia w szkole zwiększyliśmy atrakcyjność swojej oferty dydaktycznej,
a uczniowie nauczyli się przygotowywać dania roślinne oraz nabyli umiejętności poszukiwane dziś w branży gastronomicznej.

Głównym celem i wartością wdrożenia innowacji było umożliwienie młodym ludziom w systemie

kształcenia instytucjonalnego – zawodowego, niedostosowanego teraz często do potrzeb obecnego

rynku pracy, nabycie nowych umiejętności: przygotowanie potraw wegańskich. a co za tym idzie –

znalezienie dobrze płatnej pracy, zgodnej z kwalifikacjami. Wartości dodane innowacji to: społeczna

integracja, wymiana kompetencji między innowatorami a współpracującymi nauczycielami

gastronomii, zmiana spojrzenia na wege-kuchnię.

Korzyści z przystąpienia szkoły do innowacji to:

– warsztaty wegańskiego gotowania do wdrożenia w placówce

– poradnik wegańskiego gotowania dla uczniów

– materiały edukacyjne dla uczniów i dla szkoły (gotowe scenariusze warsztatów z video materiałami)

– produkty spożywcze do wykorzystania podczas zajęć

– doposażenie szkoły w narzędzia do gotowania wegańskiego (np. garnki do gotowania na parze, noże

kuchenne)

– warsztaty wdrożeniowe dla nauczycieli przygotowujące do samodzielnego prowadzenia zajęć

– certyfikacja i tytuł ‘Szkoły Mistrzów Innowacji’.

Ambasadorem innowacji w szkole i współprowadzącym warsztaty była pani Alina Kwiatkowska. (clone)

Skip to content